Zoek in de site:

VACATURE VERVULD – CIO voor de gemeente Utrecht

De 4e stad van het land is kleurrijk en aantrekkelijk voor velen, om te wonen, werken en ondernemen. Modern, centraal gelegen en goed bereikbaar. De Gemeente Utrecht is ambitieus en legt de lat hoog. Voor deze mooie stad zoeken wij dé Chief Information Officer (m/v).

Met de verhuizing naar het nieuwe Stadskantoor vorig jaar is er een zeer moderne state of the art ICT infrastructuur geïmplementeerd. De gemeente is nadrukkelijk bezig om met slimme oplossingen de grote opgaven in de snelgroeiende stad aan te pakken, zoals armoedebestrijding, energietransitie en mobiliteit. De vacature van CIO kan in dat licht wellicht beter gezien worden als die van een moderne Urban Information Officer. De huidige CIO heeft recent aangekondigd zijn functie na 5 jaar te zullen beëindigen.

CIO gemeente Utrecht

DE FUNCTIE VAN CIO

De interne benaming van de CIO is die van Concernmanager IPM. De CIPM is verantwoordelijk voor de strategische advisering en kaderstelling op het terrein van (technologische) innovatie, informatievoorziening en ICT. Dit doet de CIPM samen met IRM-ers die weten wat nodig en kansrijk is in hun domein. Daarnaast is een goede samenwerking met de hoofden Automatisering en Informatievoorziening van belang. Zo komt u tot advisering aan de directieraad en het college van B&W. Afstemming met uw collega concernmanagers van de BCS, gebruikers en leveranciers hoort daar bij.

UW POSITIE BINNEN DE ORGANISATIE

De concernmanager IPM werkt binnen de Bestuurs- en Concernstaf (BCS) en vormt samen met de concernmanagers Financiën & Control en HRM een strategisch partnership waarin zij gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de dynamische agenda bedrijfsvoering. De concernmanagers rapporteren hiërarchisch aan de directeur BCS. U onderhoudt een nauwe relatie met de wethouder Personeel en Organisatievernieuwing, de algemeen directeur/gemeentesecretaris, de directeur Bestuurs- en Concernstaf, de IRM-ers bij de onderdelen, de hoofden Automatisering en Informatievoorziening van het Intern Bedrijf (IB). Functioneel bent u verantwoordelijk voor de (gemeente-brede) bedrijfsvoeringkolom van de IPM discipline.

KERNTAKEN VAN DE FUNCTIE

 • Strategisch adviseur van het bestuur, de algemeen directeur, de directieraad en IRM-ers op het gebied van technologische innovatie, kwaliteit van de ICT dienstverlening en informatie voorziening, privacy en security.
 • Adviseur van de wethouder. Ondersteunt de wethouder bij het vervullen van zijn rol binnen het college van B&W en bij de gemeenteraad. Dit kan niet zonder politiek bestuurlijke gevoeligheid.
 • Zorgen voor de ontwikkeling van een visie op innovatie en informatie- en procesmanagement en zoekt bewust de verbinding met de IRM-ers.
 • Als manager van het concernafdeling IPM coacht en ontwikkelt u het team en stuurt u op kwaliteit, samenwerking, verbinding en resultaat.
 • U bent verantwoordelijk voor de kaderstelling op het gebied van Innovatie en IPM en treedt op als adviseur en regisseur bij vraagstukken binnen deze disciplines.
 • Draagt samen met de Interne Bedrijven Automatisering en Informatievoorziening (IB AUTO en IB IV) zorg voor een goede en flexibele dienstverlening aan onze medewerkers, het uitwerken van kaders, ontwikkelen van instrumenten en monitoren van kaders en instrumenten met oog voor ieders verantwoordelijkheid.

GEWENSTE COMPETENTIES, KENNIS EN ERVARING

 • Academisch werk- en denkniveau plus minimaal 7 jaar relevante werkervaring op WO-niveau.
 • Heeft ervaring in de vakgebieden Informatie Technologie (ICT) en binnen het domein Informatie Voorziening (de IV keten) en weet wat er speelt op innovatie technologie. Beschikt over een aantoonbaar netwerk op verschillend niveau.
 • Vervult de rol van richting-gever, aanjager en verbinder; is een goede gesprekspartner voor de IRM-ers over innovatie met informatie en ICT passend bij de inhoudelijke opgave.
 • Beschikt over veranderkundige ervaring met grote ontwikkelopgaven en heeft affiniteit met de lokale overheid.
 • Balanceert professioneel tussen delegeren en het geven van verantwoordelijkheid en blijft daarbij op hoofdlijnen in control.
 • Heeft kennis van de complexe organisaties en ervaring met strategisch management.
 • Heeft een proactieve, doortastende houding en kan het vernieuwingsverhaal goed brengen bij directieraad en college van B&W.
 • Beschikt over politiek/bestuurlijke sensitiviteit.

Lees het complete functieprofiel >

ARBEIDSVOORWAARDEN

De gemeente Utrecht biedt ruime opleidingsmogelijkheden, een goede afstemming tussen werk en privé, ruime vakantiedagen, een eindejaarsuitkering, vakantiegeld en andere extra mogelijkheden.

De CIO wordt marktconform gewaardeerd en verdient afhankelijk van opleiding en ervaring bij een fulltime dienstverband (36 uur per week) een salaris gebaseerd op schaal 16, van maximaal ruim € 105.000 bruto per jaar (conform bedragengids NRGA van 1 januari 2017).

PROCEDURE

De begeleiding van de wervings- en selectieprocedure is in handen van InterExcellent Management en wordt geleid door de heer drs. Geert-Jan Poorthuis. Hij zal de eerste gesprekken voeren met geschikte kandidaten. Vervolgens zullen de Curricula Vitae en motivatiebrieven van de meest passende kandidaten aan de selectiecommissie worden gepresenteerd. Op basis hiervan worden eindkandidaten geselecteerd voor gesprekken binnen de Gemeente Utrecht.

De gemeente Utrecht wenst dat haar nieuwe CIO zo spoedig mogelijk aantreedt.

Van de eindkandidaten kunnen referenties worden nagetrokken. Een (ontwikkel)assessment kan onderdeel uitmaken van de procedure.

SOLLICITEREN EN PLANNING

 • Solliciteren (een functiegerichte motivatiebrief plus CV) ontvangen we graag zo spoedig mogelijk (maar uiterlijk op 6 juni 2017) via cio-utrecht@interexcellent.nl.
 • Op basis van een CV-selectie worden kandidaten uitgenodigd voor een oriënterend gesprek bij InterExcellent in Baarn in de kalenderweken 22,23 of 24.
 • De meest passende kandidaten worden daarna voorgedragen aan de selectiecommissie binnen de Gemeente Utrecht die beslist met wie zij wenst kennis te maken.
 • De gesprekken met de selectiecommissie binnen de Gemeente Utrecht staan gepland op 19 juni of 20 juni, beide in de ochtend.
 • Geselecteerde kandidaten spreken daarna met een adviescommissie op 22 juni in de ochtend.
 • Eindkandidaten (1 of 2) spreken op 23 of 27 juni in de ochtend voor de 2e keer met de selectiecommissie.
 • De eindkandidaat speekt met de wethouder op 28 juni in de middag.
 • Het arbeidsvoorwaardengesprek met de te benoemen kandidaat staat gepland op 30 juni in de ochtend.

CONTACT OVER DEZE VACATURE

Geert-Jan Poorthuis, partner InterExcellent Management Search, Baarn. Tel: 035 – 5280430 en mail via cio-utrecht@interexcellent.nl