Nyenrode Leergang ‘Regisseren van (regionale) samenwerking in de zorg’

Het belang van een speciale leergang voor 'Regisseren van (regionale) samenwerking in de zorg'

Met deze voor Nederland unieke leergang willen wij een bijdrage leveren aan het anders en beter organiseren van de zorg. Dat is de gezamenlijke ambitie van InterExcellent Zorg en Nyenrode Business Universiteit.

Het is een intensieve leergang voor directeuren en managers die samenwerking willen vernieuwen, verbeteren en versnellen. De leergang biedt een afwisselende mix van werkvormen, waarbij de eigen vraagstukken centraal staan. Aan het eind van de leergang ontvang je een certificaat van deelname van Nyenrode Business Universiteit.

Voor deelnemers vanuit de medische doelgroep is accreditatie door de KNMG verleend voor 40 PE-punten.

Dit zeggen de deelnemers erover.

Mark Veltink
Bestuurder Zorggroep BOAT

Heleen van Nispen
Directeur Gezondheidsregio Zoetermeer

Meer informatie en deelnemen

Zelfstandige interim-managers en/of -consultants verzoeken wij contact op te nemen met InterExcellent via Geert-Jan Poorthuis, managing partner van InterExcellent. Als u onderstaand formulier invult, neem hij contact met u op.

  Ik heb interesse in deze leergang

  Als u onderstaande gegevens invult, nemen wij snel contact met u op.

  Uw naam

  Uw telefoonnummer

  Uw e-mailadres

  Uw organisatie

  Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google Privacybeleid en de Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

  Persoonlijke intake

  Om tot een evenwichtige groepssamenstelling te komen, gaat een persoonlijke intake aan het programma vooraf. Hiermee brengen we uw ontwikkeldoelen en wensen in kaart en snijden we het programma specifiek toe op de situatie van u als deelnemer. We bevelen aanmelden in regionaal groepsverband aan, zodat u als deelnemer het programma direct kan benutten als voertuig voor de verbetering van de eigen (regionale) samenwerking.

  Kandidaten die werkzaam zijn (dienstverband) binnen de zorg, gemeenten, zorgverzekeraars etc. verzoeken wij contact op te nemen met Nyenrode via: Lisa Baldé, Programma-coördinator Nyenrode, 0346-291 493.

  Bekijk de leergang ook op de site van Business Universiteit Nyenrode >

  Het programma in het kort 

  De leergang bestaat uit zes modules van 2 dagen die zijn gericht op relevante samenwerkingsthema’s als innovatie, efficiëntie in de zorgketen en interventiemanagement. De volgende inhoudelijke invalshoeken maken onderdeel uit van het programma:

  • Trends in bekostiging van betrokken deelsectoren, financieringsstromen, mogelijkheden om te ondernemen, governance van samenwerking, arbeidsmarktproblematiek.
  • Bestuurlijk: organiseren van draagvlak en besturing, rol van toezichthouders, individuele rationaliteit van instellingen en collectieve rationaliteit van samenwerking.
  • Gemeenschappelijk dynamiek van samenwerking in ketens: regie van samenwerking, coaching van samenwerkingsteams, plaats van IT (delen van en sturen op informatie), crisis, conflict en communicatie, werken met lerende organisaties.
  • Persoonlijk: leiderschap als regisseur van samenwerking: bijvoorbeeld verschil tussen regisseren en management, het eigen persoonlijke gedragsrepertoire als regisseur en bevlogenheid, ethische dilemma’s.

  Lees ook de brochure van de afgelopen leergang >

  40 PE-punten

  Voor deelnemers vanuit de medische doelgroep is accreditatie door de KNMG verleend voor 40 PE-punten. ABAN algemene nascholing cluster 1, 2 en 3 (huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, alle medisch specialisten en sociaal geneeskundigen).

  Certificaat en bundel cases

  Aan het eind van de leergang ontvang je een certificaat van deelname van Nyenrode Business Universiteit. De behandelde en beschreven cases worden gebundeld en uitgegeven door Nyenrode met als doel dat je als deelnemer de opgedane kennis en ervaringen kunt delen binnen je eigen organisatie, netwerk en samenwerkingsverbanden.

  Werkvormen

  De werkvormen waarmee je samen met je mededeelnemers aan de slag gaat zijn zowel gericht op effectieve kennisvergaring en -toepassing, als op interactie en verbreding van het blikveld. Denk hierbij aan een virtuele leeromgeving waarop continu uitwisseling van kennis plaats kan vinden, het Nyenrode Experience Lab waarin verandering daadwerkelijk ervaren kan worden of het zelf concreet verbeelden en verwoorden van regionale samenwerkingsvormen door middel van fotografie en storytelling.

  Nyenrode InterExcellent Certificate Program

  Sinds 2008 werken wij samen aan de totstandkoming van exclusieve en effectieve NICP-programma’s waarmee wij onze kandidaten en relaties de gelegenheid bieden om kennis te maken met de actuele ontwikkelingen in de sector. Deze programma’s duren gemiddeld zes maanden en worden jaarlijks gevolgd door zo’n 20 tot 25 ‘executive’ managers, directeuren, bestuurders en senior managers.

  Bekijk de leergang ook op de site van Business Universiteit Nyenrode >

  Kandidaten die werkzaam zijn (dienstverband) binnen de zorg, gemeenten, zorgverzekeraars etc. verzoeken wij contact op te nemen met Nyenrode via: Lisa Baldé, Programma-coördinator Nyenrode, 0346-291 493.

  Geert-Jan Poorthuis

  Drs. Geert-Jan Poorthuis

  Managing Partner
  Executive Search en Interim Management
  Stuur een e-mail of bel +31 (0) 35 5280430

  “De leergang biedt waardevolle inzichten die toepasbaar zijn in de praktijk. De inspirerende verhalen van de docenten geven energie om met nog meer bevlogenheid te werken aan een betere samenwerking in de zorg. Doordat de deelnemers afkomstig zijn van verschillende type (zorg)organisaties en verschillende expertises hebben, bekijken we vraagstukken vanuit verschillende perspectieven. Dit geeft een mooi totaalbeeld!”

  Jacco Boon, CINX

  Peter Bennemeer-M

  Peter Bennemeer. Lid van Program Advisory Board, docent in de Leergang en voormalig directievoorzitter ziekenhuis Bernhoven in Uden.

  “Regionalisering van zorg is een middel voor vernieuwende zorg en niet een doel in zichzelf”.

   

  Portret van Andre Rouvoet
Fotografie (c) Marie Cecile Thijs, 2009
www.mariececilethijs.com

  Andre Rouvoet. Docent in de eerste leergang en voormalig minister.

  “Regionalisering vergt leiderschap, erkenning van respectieve verantwoordelijkheden en een balans tussen bureaucratische governance en vrijblijvendheid t.a.v. de regievraag.”

   

  Heleen van Nispen

  Heleen van Nispen. Lid van de Program Advisory Board en Programmadirecteur Strategie Haga Ziekenhuis.

  “De grootste opgave bij de regionalisering is het eigen of bedrijfsbelang ondergeschikt maken aan de regionale maatschappelijke impact. Dat doen nog te weinig mensen. Deze leergang geeft het benodigde overzicht en inzicht en reflecteert op de vereiste competenties.”